Voor informatie of het maken van een afspraak kunt u telefonisch contact opnemen via 085 - 029 0269 of vul hier het aanmeldformulier in.
Ouderen header | logopedieToon.nl

Ouderen

Bent u moeilijk verstaanbaar? Vindt u het lastig om de juiste woorden te vinden? Verslikt u zich regelmatig? Een logopedist kan u hiermee helpen. 

Taalproblemen
Soms is logopedische begeleiding nodig vanwege problemen met communiceren na een hersenbloeding, TIA of beroerte. U kunt dan problemen ervaren bij het spreken, afasie genoemd. Er bestaan verschillende soorten afasie. Sommigen ervaren problemen bij het benoemen van een voorwerp of hebben moeite met zinsbouw, lezen en/of schrijven of het begrijpen van de gesproken taal. Het is hierbij belangrijk na te gaan welke taalgebieden beschadigd zijn. De logopedist bekijkt dit samen met u om zo met gerichte oefeningen te komen voor u en/of uw directe omgeving. Ook adviezen over communicatie of hulpmiddelen om het voeren van een gesprek te vereenvoudigen worden hierbij ingezet.

Slikproblemen
Bij een dysfagie wordt de hulp van een logopedist ingeroepen omdat u zich veelvuldig verslikt. U kunt zich verslikken in speeksel, drinken of eten. Kenmerkend is dat een volwassene na een CVA veelvuldig hoest tijdens het koffiedrinken of bij het nuttigen van de maaltijd. Dit kan aanzienlijke gevolgen hebben zoals, het verliezen van eetlust, afname van lichaamsgewicht of een longontsteking. De logopedist komt met gerichte spieroefeningen die het slikken beïnvloeden, maar kan u ook adviezen en strategieën geven om veilig te kunnen slikken. 

Spraakproblemen
Lukt het u niet of nauwelijks meer om duidelijk te spreken? Dan is er sprake van dysartrie. De spieren van de mond worden minder goed aangestuurd waardoor de uitspraak minder duidelijk is. Sommigen geven aan het gevoel te hebben met een dubbele tong te spreken, u verliest speeksel in de mondhoeken, bijt bij het spreken veelvuldig op uw tong of kan woorden met lastige klankcombinaties niet meer makkelijk uitspreken. Spieroefeningen voor lippen en tong of gerichte oefeningen voor de uitspraak kunnen de klacht doen verminderen of verhelpen. 

Bovengenoemde klachten zien wij vaker terug bij ouderen die herstellende zijn van CVA of TIA, maar kunnen ook voorkomen bij andere neurologische problemen, progressieve ziekten zoals Parkinson of Multiple Sclerose. De logopedist kan u oefeningen, tips en adviezen geven en u hierin begeleiden, zodat u zo optimaal mogelijk kunt blijven participeren in het dagelijks leven. 

Bel of mail
Herkent u een van bovenstaande problemen bij uzelf of uw naaste? Neem dan telefonisch contact op via tel. 085 - 029 0269. Bij twijfel kunt u ook altijd een vraag stellen via het contactformulier op de website.

"Ik had erg veel last van speekselverlies aan een kant van mijn mond en sprak volgens mijn vrouw vaker mompelend. Ik weet nu hoe ik hierop kan letten en wat ik moet doen om duidelijker te spreken. "
A. Pieters
82 jaar, Sittard
"Door de presentatietechnieken die de logopedist mij heeft geleerd, weet ik veel beter hoe ik mij op moet stellen tijdens mijn voordracht om mijn publiek te bereiken."
V. Snijders
35 jaar, Landgraaf
"Dankzij de logopedie weet ik nu hoe ik goed kan roepen tijdens de voetbal, zodat ik naderhand niet meer zo'n hese stem heb als eerst."
L. van der Steen
14 jaar, Sittard
"Dankzij logopedie TOON plaats ik mijn tong nu goed en merk ik dat de stand van mijn tanden is verbeterd wat beter is voor mijn beugeltherapie."
R. Renkens
12 jaar, Heerlen
"Door de intensieve begeleiding na mijn hersenbloeding vind ik de woorden weer en kan ik duidelijk maken wat ik wil/denk of voel."
J. de Lahaye
70 jaar, Geleen
"Mijn kind kijkt me beter aan sinds dat we bij de logopedie in behandeling zijn, hij reageert beter op zijn naam en maakt gerichter contact met andere kinderen."
R. Vroemen
38 jaar, Maastricht
"Mijn kind kan dankzij de behandeling van TOON duidelijk vertellen wat ze op school gedaan heeft, haar omgeving begrijpt haar veel beter."
L. Rasmussen
27 jaar, Geleen
"Wij vinden de manier waarop de logopedist met ons kind werkt heel prettig en vertrouwen haar in de aanpak van haar werk."
J. Janssen
40 jaar, Limbricht
"Ik ben heel blij dat logopedie TOON mij van mijn hese stem heeft afgeholpen, ik kan nu weer een hele dag lesgeven zonder hierbij hinder van mijn stem te ondervinden."
W. Cremers
44 jaar, Brunssum
"Mijn kind maakt sinds de therapie bij logopedie TOON betere zinnen, waardoor we hem veel beter begrijpen."
A. Bekkers
32 jaar, Kerkrade
"Mijn kind kan dankzij logopedie TOON verstaanbaar praten, opa en oma verstaan nu veel beter wat zij bedoelt. "
F. Teeuwissen
30 jaar, Heerlen

Meld u nu aan voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het laatste nieuws

© 2019 Logopedie TOON - All Rights Reserved.